måndag 31 december 2012

Sista dagen..


Årets sista dag.
Vi har det ljust och blött ute.
Kändes aningen vårigt med fågelkvitter och takdropp..
Men tror nog vintern snart är tillbaka igen.


Vill tacka er trogna vänner som följt med mig under året och skrivit hälsningar. 
TACK!!
Ni vet vem ni är ;) 


Allt gott för det nya året!!
~M~ 

söndag 30 december 2012

Kärt besök


 Årets sista dagar har vi fått ha kusinen hos oss.
Ett extra barn.
Så kärt.
~M~


onsdag 26 december 2012

Pynt i granen

 Blev så glad då jag hittade de här fina pynten att ha i granen. Fast jag tror nog man kan ha de året om som dekoration också.
Söta hjärtan med band, spets och vackra bilder.
Tur att jag tog många ;) 
De här och röda bollar, hjärtan och stjärnor har vi prytt vår gran med.
~M~



Juldagen och funderingar


Såhär på juldagen har vi tagit det lugnt. 
Dagens program har varit att skotta snö, leka, äta och vara tillsammans.

Har senaste tiden haft många funderingar om min hantverksbods framtid.
~ fortsätta som det är nu
~ satsa på bara några produkter
~ hitta på annorlunda hantverk
~ stänga
Har hela tiden handarbeten på gång, men handgjorda saker är inte populära bland andra.
Få se vad framtiden hämtar med sig!
Handarbetandet tror jag att jag nog aldrig slutar med ;)
~M~


måndag 24 december 2012

Julafton



I natt har det kommit så massor med snö. Så det blev att gå ut och skotta genast på förmiddagen.
Under tiden baddade risgrynsgröten i ugnan.
Första gången jag provade på ugnsgröt.
Ingen som behöver stå och röra om i kastrullen utan det sköter sig själv.

Risgrynsgröt i ugnen
(4 pers)
2 dl grötris
1 l mjölk
½ tsk salt
Måtta upp alla ingredienser i en ugnsform som rymmer c. 2 l och grädda i 175 gradig ugn i ca. 1½ tinme. Rör om lite ibland.

Nu dags för gröt. Sen packar vi ihop och åker iväg och fira julen.
Får ta det lilla lugna i snöyran.
God Jul!
~M~


söndag 23 december 2012

Jul hos oss


Granen dekorerade vi igår. Lillgubben var viktig med att det också måste vara röda bollar. Jag tycker mest om de nya vintage liknande dekorationerna jag köpt.
I år fick granen stå på en ny plats.


Annars är det nog ganska lika som i fjol.
lite ändring på möblerna.
Men färgerna är de samma , rött och vitt. Som jag tycker hör till julen.

Nu är det skönt att bara ta det lugnt och sitta ner en stund.
Dricka glögg och vänta på julaftonen.
~M~


Mjuk pepparkaka



Lucka 23 innehåller ett recept på 
 
Mjuk Pepparkaka
3 ägg
2½ dl socker
75 g smör
3/4 dl mjölk
3½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära

Vispa ägg och socker. Smält smöret och rör i mjölken. Sätt det i smeten.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kryddor. Sikta i smeten.
Grädda i 175 grader ca. 40 minuter.

Bakade mjuka pepparkakan igår, men tror jag satte i aningen för mycket mjöl. Den blev lite torr.
Idag har jag bakat saffranskaka och den blev jätte god och lyckad!
Tror jag inte ätit saffran tidigare, så det var spännande att smaka.
Vörtbröd blev det också idag. Hade glömt köpa pomerans och nejlikan som skulle i degen, men det fick gå utan. vet inte om det är orsaken till att jag tycker limpan blev aningen smaklös.
Mitt bakande gick både bra och lite sämre denna jul. Roligt att prova på nya recept i allafall ;)
~M~

lördag 22 december 2012

Jul



Här i lucka 22 passar jag på att önska er alla en 
riktigt SKÖN och FIN JUL !!
~M~

Tallrikshyllan


Så här såg tallrikshyllan ut från början.
Nån slags grå-grön-blå färg jag inte tyckte om. Men pappa undrade ändå om jag vill ha hyllan, och jo det ville jag.
 

Några varv vit färg på och det börjar likna nåt jag kan tänka mig.
 

Och visst, den blev just så fin som jag väntat mig. 
Passar så bra!


Det är inte många tallrikar jag har att sätta på hyllan, men fort fans det ändå saker som hamnade där.
Just nu lite i julrött.
~M~


fredag 21 december 2012

Smör


Idag har jag provat på att laga smör.
Jo.. smör.
Det hade jag nog aldrig tänkt mig göra.
Hittade receptet HÄRMadame Ediths blogg. Hon har så många fina recept och verkar så trevlig när hon hjälper och svarar på frågor angående bakning och recepten.
Tack att du delar med dig !

Smöret gick bra att laga. Var lite osäker med hur länge jag skulle vispa först, men det behövdes ett bra tag. Ätbart och bra blev det.
Men har man en gubbe som gärna kollar på fett osv, blev det ingen succe' hos oss. Bara grädde ju, sa han och det verkade inte bra..
Så nåt nytt smör till julbordet blir det inte.
Men det var roligt att prova.
~M~


Veckoslutsplan


Det verkar vara en del kvar att göra före julafton. 
En del jag tänkt göra kommer bli ogjort, men nog kommer julen för det. 
Tror ingen kommer och kollar i skåpen om de är i ordning, eller om jag putsat speglar.
Tänker försöka att ta det så lugnt det går, fast jag oftast är stressare med allt.
Så gjorde upp en veckolsutsplan där jag lätt kan se vad som ska göras och stryka över.
Kvar finns bla. att köpa de sista klapparna och paketera, baka två torrkakor, bröd.
Bjuda på julkaffe, nåt besök osv.
Bara man sku lära sig att börja julstöket i tid ( tyckte jag gjorde det, men så slappade jag och det blir till sista minuten ) Lite julstickning har jag också tänkt göra färdigt. 

Hur långt har du fixat klart?
~M~


torsdag 20 december 2012

Jul med Ernst



Lucka 20 innehåller ett tips om ett trevligt julprogram som redan börjat , men som man kan titta på via tv4.se
Blev sååå glad när jag fick reda på att Ernst har ett julprogram i år. Tittade lite igår kväll och mer ska jag se idag.
~M~

( bilder lånade från nätet )

Deppig stund


Bland allt julpyntande och fixande har det kommit en liten deppig stund.
 ~ Att ha folk omkring sig som inte tycker om eller bryr sig om barnen.
~ Att märka att det man drömmer om inte riktigt lönar sig och man kanske borde ge upp.
De två viktigaste sakerna i mitt liv.
Men nu ska jag försöka varva ner lite och bara ta dagen som den kommer.
~M~

onsdag 19 december 2012

Snurrat paketband


Redan lucka 19. Dagarna går undan och snart är det julafton.
Dags att fixa paketen.
Skulle gärna vela laga fina paket med dekorationer mm, men små barn verkar ha farten på att öppna paketen och ser knappt på pappret.
Så har lärt mig att enkla paket brukar bli bäst.
Kanske man kan lägga mer ner tid på paketeringen då de är äldre.
Alla gör på sitt sätt.


Jag tycker inte om de glansiga paketbanden..usch. Man försöker sitt bästa på att få lockiga band..de brister och blir bara snurriga, fastnar i händerna mm.
Och när man sen tar ut dem ur julklappssäcken är lockarna platta och fula..blää.
Så kom på ide'n att snurra lite egna band av garn.
Använde vitt och rött.
 

Ta en lagom lång bit av båda trådarna och snurra.
lättast går det om nån annan hjälper till. Ena snurrar åt ett håll, den andra åt andra hållet. Så viks tråden dubbel och den snurrar sig och blir fin.
Jag hade ingen som hjälpte till så knöt fast de ena ändarna i stolen och snurrade bara åt ett håll. Vek dubbelt och det blev helt bra ändå.
Det blir inte lika mycket snurr men helt ok.


Om jag inte hinner skaffa mer band av annat slag än de glansiga. Kommer nog de flesta av mina paket få det här eget gjorda snurrbandet på sig.
~M~
 

Pepparkakor och godis


I kväll har jag bakat pepparkakor i långt över en timme..puuh. Roligt var det.
Testade ett nytt trix som jag sett på flera ställen. 
Det fyller jag lucka 18 med.


Laga ett 'hål' i din pepparkaka. Jag använde en större och en mindre pepparkaksform.


Grädda papparkakorna som vanligt tills de är nästan klara. Sätt då en nallegodis i mitten av hålet.
( tror man brukar kalla godiset vingummi ?! )

Godiset börjar smälta och smått bubbla, koka. Ta ut pepparkakorna då de är färdiga och godiset smält.
Passa på att de inte bränns.
Tadaaaa...det blev en färggrann mitt på pepparkakan.
Låt pepparkakan svalna helt på plåten före du lossnar den.
~M~
 

måndag 17 december 2012

Pepparkaksdeg



I kväll lagade jag pepparkaksdegen, så delar med mig receptet till er.
Det är samma recept som min mamma använt sedan jag var liten, så den får heta..

Mammas pepparkakor
2,5 dl sirap
3 dl farinsocker
250g margarin eller smör
2 tsk nejlika
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk pomerans
2 ägg
1 tsk salt
2 tsk matsoda
c. 10 dl vetemjöl

Koka upp sirapen, farinsockret, kryddorna och fettet.
Låt svalna.
Tillsätt äggen och vetemjölet som blandats med sodan.
Låt degen stå kallt under natten. 
Grädda i 200-225 grader varm ugn i 5-8 minuter.
Kryddorna kan ersättas med 7 tsk pepparkakskrydda.



Jag använde färdig pepparkakskrydda, men nästa gång ska jag köpa  kryddorna enskilt.
Nu får degen stå över natten och imorron ska det bakas.
~M~